Wij vinden het heerlijk om in Sevilla te zijn. Om te genieten van het lekkere weer, de vriendelijke mensen en de aangename sfeer. Om eindeloos rond te struinen door de straatjes van Santa Cruz, te wandelen langs de rivier of in het Park Maria Louise. Om te genieten van de oude Moorse cultuur, de adembenemende architectuur en de rijke flamencotraditie. Of om gewoon met een boek en een glas rioja op een terras te zitten. We hebben al heel veel restaurantjes uitgeprobeerd, maar blijven steeds nieuwe plekjes ontdekken. En ja, Sevilla is een waar "shoppers- paradise". 

Bezoek zeker de huizen van de Condesa en van Pilatos, het Alcázar (paleis), de Kathedraal en de Giralda (prachtig uitzicht!) en het Park Maria Louise. Aan de andere kant van de rivier is de wijk Triana. Daar is een niet al te grote versmarkt.  Zeer de moeite waard als je toch een keer thuis wilt koken. Om de lokale flamenco mee te maken moet je ook in Triana zijn: de betere clubs (La Selma) beginnen pas na middernacht...

Van een vriendin, die een jaar in Sevilla heeft gestudeerd, hoorde ik dat La Carboneria, Calle Cespedes 21, heel erg gezellig is: spontane flamenco optredens en open van 20.00 tot 02.00. 

Als je van de Calle Cantabria naar de Plaza de Halameda loopt is er links op de laatste hoek, voordat je links af gaat, een klein jazz café. Er is elke avond vanaf 21.00 uur life muziek. Gezellig!

 

Giralda

De Giralda is het symbool van de stad Sevilla en ligt naast de Kathedraal en de Patio de los Naranjos. De toren is aan het eind van de twaalfde eeuw gebouwd en was toen de hoogste minaret ter wereld. De punt, met 25 klokken, is pas in de zestiende eeuw op de toren gezet. Boven in de toren kun je genieten van een spectaculair uitzicht over de stad. 

Vanaf het appartement loop je in een kwartier naar de Giralda en de Kathedraal.

 

Kathedraal Maria de la Sede met het graf van Christopher Columbus

De gotische kathedraal van Sevilla is met een lengte van 127 meter en een breedte van 83 meter de grootste gotische kathedraal ter wereld.   Oorspronkelijk stond er een moskee en nadat de christenen Sevilla hadden veroverd, is vanaf 1400 de moskee herbouwd tot de kathedraal. Het interieur is nog indrukwekkender dan de buitenkant doet vermoeden. Verschillende glasschilderingen, altaarstukken, grafmonumenten (waaronder het graf van Columbus. Columbus zou na zijn dood nog meer gereisd hebben daar tijdens zijn leven. Of dat echt zo is, wordt nog steeds onderzocht) schilderijen en diverse meesterlijke houtsnijwerken sieren deze magistrale kathedraal. Je kunt de kathedraal met een audiotour bezoeken, maar een rondleiding met een gids is nog leuker. De kathedraal en de Giralda zijn goed in een bezoek te combineren. In het hoogseizoen is het verstandig om van te voren kaartjes te reserveren.

 

Alcázar van Sevilla
Het koninklijk paleis van Sevilla is een groot voorbeeld van de Mudejar architectuur. Nog altijd wordt het koninklijk paleis Alcázar deels gebruikt door de  koninklijke familie. De rest is voor het publiek toegankelijk, zo ook de indrukwekkende binnenplaats ‘patio de las Doncellas’ en de romantische tuinen. Regelmatig zijn er interessante exposities te bezichtigen. Er worden ook concerten gehouden, die zeer de moeite waard zijn. (www.actidea.es). 

Vanaf de kathedraal loop je in vijf minuten naar het Alcazar. Misschien wat veel om allemaal achter elkaar te bezoeken.

In het hoogseizoen zou ik niet vlak bij de kathedraal gaan eten/drinken. Wat "dieper" in Santa Cruz, rond het appartement of richting Macarena is veel leuker, lekkerder en.. voordeliger.

In de zomer zijn er elke avond concerten in de tuinen naast het Alcazar. Kaartjes kun je het beste via internet kopen.

 

Museo Palacio de la Condesa de Lebrija

In nog geen tien minuten loop je vanaf het appartement bij de Plaza de San Lorenzo naar dit prachtig stadspaleis van een van de rijkste families van Sevilla.

 

Casa de Pilatos

Een "must-go!". Maandag van 15.00 - 18.00 uur gratis toegang. Wel identiteitsbewijs mee! 

Het paleis is gebouwd in de 16e eeuw door de Markies Tarifa en huisvest een van de grootste tegelverzamelingen in zijn soort.

Het is weer heel anders dan het Paleis van de Condesa. Allebei zijn zeer de moeite van een bezoek waard.

Het is een mix van de Christelijke en Islamitische bouwstijl, zoals je vaker in Sevilla tegenkomt. Van buiten wellicht niet zo indrukwekkend, maar van binnen werkelijk adembenemend en door zijn omvang zeer imposant. Heerlijk om te zijn.

Ga dit paleis binnen en je krijgt een beeld van hoe de aristrocraten woonden én wonen. Casa de Pilatos wordt namelijk nog steeds gedeeltelijk bewoond door een hertogin en haar familie.

Museo Arqueológico
Het archeologisch museum van Sevilla biedt veel kunst en cultuur. Ongeveer alle facetten uit de oudheid komen aan bod. Delen van ruïnes zijn achter glas te bewonderen, net als juwelen uit de 6e eeuw en zelfs delen van huizen uit de 5e eeuw met mozaïekvloeren. Er zijn verschillende rondleidingen waarbij je eventueel door een gids begeleid kunt worden. 

Plaza de España

Eén van de meest bekende en belangrijke pleinen van Sevilla is het Plaza de España. Het plein heeft de vorm van een halve cirkel met in het midden een fontein. Het is in 1929 gebouwd ter ere van de Ibero-Amerikaanse Tentoonstelling. Aan de rand staan verschillende historische gebouwen. Hiervan is het meeste in gebruik door de overheid. Rondom het middenplein loopt een strook water, wat het plein een gezellige uitstraling geeft. Doormiddel van wat bruggen is het middenplein verbonden met de gebouwen aan de zijkant. Door zijn overweldigende voorkomen is dit plein in verschillende film gebruikt als decor. Een goed voorbeeld hiervan is de film ‘The Attack of the Clones’ van Star Wars II. Het plein ligt in het Park Maria Luisa. Voor jonge kinderen is het leuk om op de ezeltjes te rijden of de duiven te voeren.

Vanaf het appartement loop je er in een klein half uurtje naar toe. Een taxi kost ongeveer 6 euro en de bus 90 cent.

 

Torre del Oro
De gouden toren is, net als de Giralda, in de twaalfde eeuw gebouwd. Er is niet heel veel te zien, maar het geeft toch een indrukwekkend beeld van de belangrijke positie van Sevilla in vroegere tijden. De rijke schepen uit de Zuid Amerikaanse koloniën werden hier gelost. In die tijd was Sevilla een van de belangrijkste steden van Europa.

Later heeft de toren andere functies vervuld. Zo diende het als een opslagplaats, gevangenis en kapel.

Tegenwoordig is er het maritiem museum gevestigd. Als je vanaf het appartement de straat uitloopt kom je bij de rivier. Als je deze volgt kom je vanzelf bij de Torre del Oro.

Voor de actievelingen ook een makkelijke route om hard te lopen. Via de brug kun je langs de andere kant teruglopen.

 

Archivo des Indias

Vlak achter de kathedraal. Met je paspoort mag je zo naar binnen lopen. Het is een indrukwekkend gebouw en een nog indrukwekkender archief. Het is zeker de moeite van een bezoekje waard!

Santa Cruz
Dit is de joodse wijk van Sevilla. Puur genieten om door de kronlkelstraatjes te wandelen. Het is wel wat toeristischer, maar ook weer zo gezellig dat dat de pret niet mag drukken. Er zijn heel veel prima restaurantjes en gezellige (flamenco)barretjes. 

 

Hospital de los Venerables

Dit is echt een aanrader!! Wij werden in het vliegtuig door een aardige Sevillaan getipt om hier naar toe te gaan! Zondagmiddag van 14.00 tot 18.00 is de entree gratis. 

Halverwege de 17e eeuw is er een enorme epidemie in Sevilla geweest, waardoor de helft van de toen 120.000 inwoners zijn overleden. Aan het eind van die eeuw waren er veel priesters in armoe geraakt. Met steun van de kathedraal is er toen een tehuis voor oude of zieke priesters opgericht. In de jaren tachtig is dit Hospital prachtig gerestaureerd. Het is een prachtig stuk architectuur, er is een hele mooie kapel met een uniek orgel. Sinds enkele jaren is hier ook het Velazquez centrum gevestigd.

Er hangen maar een paar schilderijen, maar daardoor des te indrukwekkender. 


Museo de Bellas Artes
Vanaf ons appartement loop je in een goeie vijf minuten naar het Museum voor Schone Kunsten van Sevilla. Bezoek is voor inwoners van de EU gratis. Alleen al om er te zijn is heerlijk. Er hangen vooral veel oude Spaanse, maar ook enkele Hollandse, meesters en er is ook een zaal met hedendaagse kunst.

Mijn Opa ging hier meerdere malen per week naar toe! Gewoon om te genieten en om een kopje koffie te drinken.

Het museum zit in een voormalig klooster met de naam ‘Convento de la Merced Calzada’.

Op zondagochtend is er op het plein voor het museum een kunstmarkt waar lokale kunstenaars voor een schappelijke prijs hun werk aanbieden: geen must maar wel de moeite waard!

 

La Maestranza

Binnendoor is misschien iets sneller, maar vanaf het appartement loop je hier ook weer heel makkelijk naar toe door gewoon de rivier te volgen.
Een andere naam voor La Maestranza is Plaza de Toros, wat betekent ‘plein van de stieren’. Hier vinden de traditionele stierengevechten plaats. Het zeer grote en perfect onderhouden complex biedt zitplaatsen aan vele duizenden mensen. Grappig is de kapel die zich in de arena bevindt. Hier bidden de stierenvechters  voor een goede afloop. 

Persoonlijk heb ik wel eens een petitie tegen het stierenvechten getekend. Als je hier bent, realiseer je dat deze, in onze ogen misschien "middeleeuwse" traditie in Sevilla nog niet voorbij is. Stierenvechten is voor veel Spaanse jongens zoiets als voetballen voor ons. Wat dat betreft is het wel een belevenis om het een keer mee te maken. Wij zijn een keer geweest. Het was vreselijk, maar wel heel bijzonder om mee te maken. Mocht je er  je eigen idee over willen vormen dan loopt het stierenvechtseizoen zo'n beetje van april tot augustus en donderdagavond zijn de toegangsprijzen laag. Overigens is de toeloop voor een wedstrijd naar de arena al de moeite waard om te bekijken.

Het museum is wel echt een aanrader, ook voor jonge kinderen. Het geeft je een beeld van dit stukje Spaanse cultuur...

Parken
De groene stad Sevilla heeft een aantal mooie parken en hofjes. Eén van de mooiste parken is het Parque de Maria Luisa. Plaza de España hoort ook bij dit prachtige park. Twee van de meest bekende musea liggen eveneens in dit park. Dit zijn het Museo Arqueológico en het Museo de Artes y Costumbres Populares. Door het sprookjesachtige uiterlijk van dit park vergeet je al snel de drukte van de stad Sevilla. Het park leent zich perfect voor een picknick, om een keer een middag niks te doen of  om op een van de overkapte  tweepersoonsfietsen  rond te fietsen. 

El Jardin de Murillo, achter het Alcazar is ook prachtig en heel romantisch. De hele zomer zijn hier 's avonds concerten en activiteiten. Heerlijk om mee te maken!